اظهارات ضدايراني مقامات سعودي اخيرا شکل آشکارتري به خود گرفته و روز به روز رنگ مداخله جويانه بيشتري نيز پيدا ميکند.

به گزارش
پايگاه خبري تحليلي پيرغار به نقل از گروه
سياسي باشگاه خبرنگاران جوان در خصومت عربستان سعودي با ايران هيچ شکي نيست و اين مسئله را ميتوان در اظهارات گاه و بيگاه مقامات سعودي عليه ايران به وضوح ديد.
در اين ميان، واضح است که هدف نهايي اين گونه اظهارات از سوي مقامات سعودي محدود کردن نفوذ منطقهاي ايران و تنگتر کردن فضاي حياتي شيعيان به طور کلي است و همين امر دليل اصلي اظهارات مداخله جويانه سعوديها را تشکيل ميدهد.
در جريان سفر اخير پادشاه عربستان به آمريکا نيز مقامات عربستاني از کنترل هستهاي ايران و احتمال بازگشت تحريمها به کشورمان ابراز خرسندي کردند، به همين بهانه در گزارشي به مواضع خصمانه عربستان عليه کشورمان ميپردازيم.
عربستان هم از گزينههاي روي ميز عليه ايران ميگويد
اظهارات ضد ايراني برخي مقامات عربستان در طول مذاکرات هستهاي ايران و گروه 1+5 نشان دهنده آن است که رژيم آل سعود نيز همانند غرب و اسرائيل، نگران فعاليتهاي هستهاي کشورمان است و از شانتاژ گزينههاي روي ميز استفاده ميکند.
بر همين اساس "شاهزاده محمد بن نواف بن عبدالعزيز آل سعود"، سفير عربستان سعودي در لندن در مصاحبهاي ضمن هشدار به جمهوري اسلامي مبني بر اين که براي عربستان تمام گزينهها روي ميز است شرايطي را براي توافق هستهاي بين ايران و گروه 1+5 مطرح کرد و شرط گذاشت که توافق اتمي با تهران بايد "دقيق و صريح و بي چون و چرا" باشد و توافقي نباشد که به ايران جواز ادامه سياست بي ثبات سازي در منطقه را دهد.

تهديد کشورمان از زبان سفير سعودي در لندن در زماني بيان شده بود که کمتر از سه هفته به پايان مهلت براي رسيدن به توافق اتمي ميان ايران و گروه 1+5 مانده بود.
آيا عربستان سعودي در جايگاهي هست که از گزينههاي روي ميز خود عليه کشورمان سخن بگويد؟
در اين راستا عربستان سعودي در تلاشي بي فايده به دنبال حضور در ميز مذاکرات بين ايران و گروه 1+5 به نيابت از کشورهاي عربي بود اما در اقدامات تحريک آميز خود براي انزواي جمهوري اسلامي دچار شکست و شوک شد.
واکنش عربستان سعودي به توافق ميان ايران و گروه 1+5
عربستان سعودي پس از جمع بندي مذاکرات هستهاي ميان ايران و گروه 1+5 در واکنش به گشايش صورت گرفته در تنش هستهاي ايران با قدرتهاي جهاني بدان حمله کرده و حتي رسانههاي عربستان سعودي نتوانستند عصبانيت خود را از اين اتفاق تاريخي پنهان کنند و اين توافق را «تهاجم به منافع اعراب» ناميدند حتي يک مقام رسمي عربستان گفت که بيم آن دارد خاورميانه با اين توافق هستهاي خطرناکتر از قبل شود.

خبرگزاري عربستان «واس» نيز گزارش داد که رئيس جمهور آمريکا جزئيات توافق حاصل شده با ايران را با پادشاه عربستان در ميان گذاشته و تاکيد کرده که واشنگتن نسبت به حفظ امنيت خاورميانه احساس مسئوليت ميکند.
پادشاه عربستان نيز در پاسخ اعلام کرده که کشورش هر توافقي را که مانع دستيابي ايران به سلاح هستهاي شود و سازوکاري براي بازرسي از همه تاسيسات هستهاي اين کشور را داشته باشد، تاييد ميکند.
شانتاژ حقوقبشري رسانههاي سعودي عليه ايران
يک روز بعد از جمعبندي مذاکرات،عربستان سعودي بهانه ديگري به نام «حقوق بشر» را براي فشار عليه ايران در دست گرفت، سطح مطالبات کشورهاي غربي و در کنار آنها عربستان محدود به موضوع هستهاي نشده و اين کشورها مسائل ديگري را نيز پيش کشيدهاند که اهم آن مسئله حقوق بشر است.

در حالي که به مسئله حقوق بشر در ايران پرداخته ميشود به وحشيگريها و فجايع انساني عربستان که با نقض حقوق مردم کشورهاي مختلف چون يمن وبحرين همراه است، توجهي نميشود چرا که صرف هم پيماني عربستان با غرب و منبع عظيم نفتي که پادشاه عربستان سرازير کشورهاي غربي ميکند اين کشور متجاوز عربي را تحت حاشيه امني قرار داده است.
کاملا واضح و مبرهن است که نه مسئله هستهاي و نه مسئله حقوق بشر و نه هيچ مسئلهاي که پس از اين مطرح خواهد شد روايتگر دغدغه غرب در مورد اصل اين موضوعات نيست و اين موارد صرفا بهانههايي سياسي است براي اينکه سياست ايران با استکبار همسويي ندارد و اين مسئله خوشايند آنان نيست.
سفر پادشاه عربستان به واشنگتن

"ملک سلمان"، پادشاه 79 ساله سعودي با وجود آنکه از آلزايمر شديد و ضعف جسماني رنج ميبرد به واشنگتن سفرکرده تا از ادامه فروش تسليحات نظامي واشنگتن به رياض مطمئن شود.
"عادل الجبير"،وزير خارجه عربستان بعد از ديدارهايي که ميان روساي عربستان و آمريکا صورت گرفت گفت که «کشورش از تضمينهاي داده شده از سوي مقامات آمريکايي درباره توافق هستهاي با ايران و اينکه اين توافقنامه کشورهاي خليج فارس را با خطر مواجه نميکند، راضي است.»

عادل الجبير ادعا کرده است اين توافقنامه از دستيابي ايران به سلاح هستهاي جلوگيري ميکند و در برگيرنده ساز و کار دقيق بازرسي از جمله از مراکز نظامي و مراکز مظنون ايران است و در عين حال در صورت نقض اين توافقنامه از سوي ايران، تحريمها عليه اين کشور بلافاصله احيا ميشود.
آصفري: عربستان از افزايش نفوذ ايران در منطقه وحشت دارد
"محمدحسن آصفري" در گفتوگو با خبرنگار
مجلس گروه
سياسي باشگاه خبرنگاران جوان با اشاره به اظهارات ضد ايراني مقامات عربستان در سفر به آمريکا گفت: عربستان سعودي امروز نقش صهيونيستها را در منطقه بازي ميکند و با اين اقدامات جايگاهش را در ميان کشورهاي اسلامي از دست داده است.
عضو هيئت رئيسه کميسيون امنيت ملي و سياست خارجي اظهار داشت: جاي تاسف است که عربستان سعودي درآمدهاي کلانش را صرف تهيه موشک براي آوار شدن برسر مردم بيگناه و مسلمان يمن، عراق و سوريه ميکند.

وي با بيان اينکه عربستان با صرف هزينههاي زيادي اقدام به حمايت از صهيونيستها کرده است، يادآور شد: آنها با تدارک فتنههايي چون مسلح کردن گروههاي تروريستي براي حمله به سوريه در پي جلوگيري از جنبش مقاومت هستند و با نابود کردن پايگاه اسلامي مردم منطقه در عراق به دنبال رسيدن به اهداف پليدشان بودند اما در دستيابي به اين هدف ناکام ماندند.
آصفري افزود: چون عربستان به هدفش که تسلط کامل بر منطقه است نرسيده است، وحشت دارد که توافق شکل گرفته ميان ايران و گروه 1+5 منجر به افزايش نفوذ ايران در منطقه شود.
نماينده اراک و کميجان با بيان اينکه عربستان از نفوذي که جمهوري اسلامي ايران در قلب ملتهاي دنيا پيدا کرده وحشت دارد، خاطر نشان کرد: آنها ميترسند که با اين توافق نفوذ ايران در منطقه بيشتر شود و لذا از هيچ تلاشي دريغ نميکنند تا ايران را به عنوان کشوري منزوي قلمداد کرده و مانع از به نتيجه رسيدن توافق ميان ايران و گروه 1+5 شوند.
جوکار: عربستان زير چتر سياستهاي آمريکا رفتار ميکند/ آل سعود بايد دست از جنايات در منطقه بردارد
"محمدصالح جوکار"در گفتوگو با خبرنگار
مجلس گروه
سياسي باشگاه خبرنگاران جوان درباره مواضع ضدايراني عربستان سعودي گفت: عربستان در طول تاريخ انقلاب اسلامي ايران هيچگاه نقشي مثبت نداشته و زير چتر سياسي دولت آمريکا و در راستاي تامين منافع آنها گام برداشته است.
عضو کميسيون امنيت ملي و سياست خارجي در خصوص اهداف عربستان سعودي در ضديت با ايران اظهار داشت: امروز دو اردوگاه در منطقه داريم، از يک سو "اردوگاه جبهه مقاومت" که حمايت ازحقوق مردم مظلوم فلسطين و يمن را مدنظر قرار دارد و از سوي ديگر "اردوگاه جبهه سازش" ميباشد که هدفش تامين امنيت رژيم صهيونيستي و اهداف پليد آمريکا است.
وي در ادامه گفت: قدرمسلم اين است که کشاکشهاي ميان اين دو اردوگاه در سطح بالاتري صورت ميگيرد و آمريکاييها هستند که به کشوري چون عربستان سعودي اجازه جنگ نيابتي ميدهند و به دنبال براندازي جبهه مقاومت هستند.

عضو کميسيون امنيت ملي و سياست خارجي اظهار داشت: عربستان سعودي با حرکت در راستاي تضعيف جبهه مقاومت، رژيم صهيونيستي را مورد حمايت خودش قرار ميدهد و در برخي از کشورهاي منطقه بيثباتي ايجاد کرده است.
وي با بيان اينکه در يکي دو سال اخير، عربستان سعودي جنگ نيابتي را به نيابت از آمريکا شروع کرده است، تصريح کرد: کشتار و جنايتهايي که در منطقه اتفاق افتاده، حاصل سياستهاي غلط آمريکاييها و اجراي اشتباه رژيم سعودي در منطقه بوده است.
جوکار افزود: عربستان سعودي امروز در راس "جريان سازش" قرار دارد و چون مديريت و اتاق فکر اين جريان توسط آمريکاييها رقم ميخورد، ميخواهند آرامش را از منطقه سلب کنند و مانع از تحقق اهداف ملتهاي مسلمان منطقه شوند.
نماينده يزد و صدوق اظهار داشت: اميدواريم که عربستان سعودي در سايه عقلانيت و تدبير عمل کند و اجازه دهد که ملتهاي منطقه براي خودشان تصميم بگيرند و دست از دخالتهاي بيجا و جنايتهاي وحشيانه بردارد چرا که ادامه اين روند دردسرهاي جدي براي خود عربستان ايجاد خواهد کرد.
جوکار با بيان اينکه دولت آلسعود با مواضع وحشيانهاش به دنبال اعمال قدرت در منطقه است، خاطر نشان کرد: با اين شرايطي که عربستان سعودي در پيش گرفته ما نميتوانيم کنار اين کشور بشينيم، مگر آنکه عربستان سعودي از مواضعش که تامين منافع رژيم صهيونيستي و آمريکاست، عدول کند و جبهه متحد مسلمانان براي فردايي بهتر در منطقه شکل بگيرد
اوباما حمايت ملک سلمان را به دست ميآورد
رسانه آمريکايي "واشنگتن تايمز" با اشاره به ديدار روساي آمريکا و عربستان به تلاش اوباما براي جلب نظر مساعد پادشاه سعودي در حمايت از توافق هستهاي اشاره داشت و نوشت: «اوباما ميتواند حمايت رسمي ملک سلمان را از توافق هستهاي با ايران به دست آورد.»
اين حمايت هزينههايي را براي کاخ سفيد خواهد داشت و به همين منظور پادشاه کهنسال عربستان در سفر به آمريکا تلاش کرد حداکثر ضمانتهاي لازم را از جمله تجهيز شدن عربستان به سلاحهاي پيشرفته نظامي از سوي آمريکا و همچنين باقي ماندن آمريکا در جبههاي که مقامات سعودي عليه ايران در منطقه راه انداخته است، به دست آورد، درخواستي که گويا با چراغ سبز اوباما همرا خواهد بود.

هرچند که مقامات آمريکايي تلاش کردند متحدان منطقهاي خود را از بابت پايان دادن به چالش هستهاي با ايران آسوده خاطر کنند با وجود اين سعوديها نگراني خود را از آينده رابطه دوستانه خود با آمريکا بعد از توافق هستهاي پنهان نکردند، نگرانياي که به دليل کاهش اختلافات کشورهاي غربي با ايران و افزايش تدريجي قدرت و نفوذ ايران در فرداي پس از توافق هستهاي است.
حال اوباما به استقبال پادشاه سعودي رفته تا به او اطمينان خاطر دهد که اين توافق خدشهاي به مناسبات تاريخي و نزديک واشنگتن- رياض وارد نخواهد کرد.
عربستان بايد توافق ايران و غرب را بپذيرد
عربستان سعودي نگاه خوبي به توافق ميان ايران و گروه 1+5 ندارد در واقع بزرگترين نگراني سعوديها پشت کردن آمريکا به آنها است نگران هستند که چون آمريکا براي آنها امنيت ايجاد کرده اکنون که در حال نزديک شدن به ايران است تکليف آنها چه ميشود.
البته نگاه آمريکا نيز در اين رابطه مهم است؛ آمريکا در حال تغيير نگاه خود به مسائل منطقهاي است و کشورهاي منطقه را به رويکردهاي منطقهاي تشويق ميکند، حتي باراک اوباما زماني که کشورهاي عربي را به "کمپ ديويد" دعوت کرد مهمترين هدفش اين بود به آنها اطمينان دهد که اگر با ايران به توافق برسد، براي آنها خطري نخواهد بود.

اعتراف بينالمللي به حق مسلم هستهاي ايران منجر به تقويت نقش منطقهاي کشورمان شده است اين در حالي است که عربستان سعودي از هيچ تلاشي براي توقف نقش روز افزون منطقهاي ايران فروگذار نميکند.
در پي توافق هستهاي،کشورهاي منطقه حتي عربستان ناچار هستند به سمت ايران بيايند، زيرا وقتي آمريکا با ايران به توافق برسد و ايران را به عنوان بازيگري در نظر بگيرد که در مسائل منطقهاي نقش دارد ديگر عربستان سعودي نميتواند توجيه ضدايراني بودن را در سياست خارجي خود همچنان پيش ببرد، در واقع تفکر ضد ايراني به چالش کشيده ميشود و آرام آرام رفع ميشود و در نهايت سوق يافتن اين کشور به سوي همکاريهاي منطقهاي است چرا که منافعش حکم ميکند تا در اين سير قرار گيرد.
گزارش از: زهرا عليدادي